O smakach dzieciństwa, sezonowych produktach, a także comfort food w polskiej postaci i greckich smaczkach na RestaurantWeek opowiada specjalnie dla redakcji Mapy Smaku chef kuchni Maciej Oponecki z restauracji Taverna Patris.
Co inspiruje Cię w kuchni?
Wizyty na przeróżnych bazarach - najlepiej poza Warszawą (w Warszawie większość produktów dostępna jest przez cały rok...). Można tam zdobyć dużo inspiracji do robienia dań i przede wszystkim do trzymania się sezonowości.
Ulubione danie dzieciństwa to…
Pomidorowa Mojej Babci ze śmietaną ledwo co zebraną z wiejskiego mleka. Zrobiona na pomidorach obowiązkowo zerwanych z ogrodu i świeżo przetartych.
Jakie jest Twoje comfort food?
Mój comfort food to szare kluski z okrasą. Jak Mój Tata zrobi teraz to danie w domu to okazuje się, że nic więcej nie potrzeba mi do szczęścia :) w sumie to wtedy wszyscy są w domu szczęśliwi z tego powodu. Ja osobiście lubię bardzo proste dania. Dużo czasu w dzieciństwie spędziłem na wsi u dziadków, więc prostota najbardziej mi odpowiada.
Jak podchodzisz do kreowania menu i dań pod specjalne okazje/wydarzenia?
Głownie stawiam na sezonowość produktów. Teraz nareszcie mamy nasze warzywa i owoce, szparagi, truskawki, rabarbar. Wplatamy je w greckie specjały - tak jak teraz podczas obecnego Restaurant Week. Nasze danie festiwalowe - arni frikase (tradycyjne greckie danie) podajemy teraz ze szparagami, a do deseru - musu chałwowego dodajemy powidła z rabarbaru.
Sprawdź >>> https://restaurantweek.pl/
Czy jest jakieś danie/składnik, za którym nie przepadasz lub czego nigdy nie zjesz?
Nie przepadam za podrobami. Wątróbkę zjem, ale nie pod każdą postacią. Na pewno nie tknę takiej duszonej z cebulą jak z baru mlecznego. Wydaje mi się też, że nie zjem nigdy jąder byka i tego typu produktów. Ale zdarzyło mi się jeść larwy jebwabnika i nie było tragedii :)
Bez jakiego kuchennego akcesorium nie możesz się obejść?
Bez OSTREGO noża!! Nienawidzę jak kucharza ma tępy nóż. Zawsze strasznie się irytuję, jak chcę coś przekazać kucharzowi i biorę na chwilę jego nóż, a ten jest tępy. Nieustannie powtarzam chłopakom w pracy, że ostry nóż to podstawa.
TOP danie i napój na lato to…
W czerwcu i lipcu najlepiej smakują faszerowane kwiaty cukinii – my w Tavernie Patris faszerujemy je greckimi serami miętą i koniecznie szczypiorkiem czosnkowym. Kwiaty i szczypiorek zawsze są z gospodarstwa rolnego Majlertów. Natomiast prywatnie moim top na lato są młode ziemniaki z okrasą, do tego jajko sadzone i wyjątkowo maślanka - bo nie lubie zsiadłego mleka :)
Zobacz też: restauracja Taverna Patris
Komentarze