Specjalne dla redakcji Mapy Smaku, chef Jakub Emanuel Malec opowiada o RestaurantWeek od kuchni, swoich smakach dzieciństwa i najlepszych daniach na lato.

Co inspiruje Cię w kuchni?
Nie będę tu oryginalny i powiem, że inspirują mnie podróże i odkrywanie nowych smaków.

Ulubione danie dzieciństwa to…
Kurczak curry marynowany w soku z cytryny przygotowywany przez moja Babcię 

Jakie jest Twoje comfort food?
Paella, zawsze mam dużo radości w przygotowywaniu tej potrawy i jedzeniu jej z Rodziną. 

Jak podchodzisz do kreowania menu i dań pod specjalne okazje/wydarzenia? 
Zazwyczaj sprawdzam tematykę wydarzenia i odbywam „podróż” z zamkniętymi oczami do danego miejsca wyobrażając sobie co bym jadł. Analizuję zestawienie smaków, następnie robię próby i układam menu na przykład takie jak na Restaurant Week.

Sprawdź >>> https://restaurantweek.pl/

Czy jest jakieś danie/składnik, za którym nie przepadasz lub czego nigdy nie zjesz?
Nie przepadam za podrobami...

Bez jakiego kuchennego akcesorium nie możesz się obejść?
Ostrego noża 

TOP danie i napój na lato to…
Gazpacho z buraków i Ajran 

Zobacz też: restauracja FoodCartel