Specjalne dla redakcji Mapy Smaku, chef Jakub Emanuel Malec opowiada o RestaurantWeek od kuchni, swoich smakach dzieciństwa i najlepszych daniach na lato.
Co inspiruje Cię w kuchni?
Nie będę tu oryginalny i powiem, że inspirują mnie podróże i odkrywanie nowych smaków.
Ulubione danie dzieciństwa to…
Kurczak curry marynowany w soku z cytryny przygotowywany przez moja Babcię
Jakie jest Twoje comfort food?
Paella, zawsze mam dużo radości w przygotowywaniu tej potrawy i jedzeniu jej z Rodziną.
Jak podchodzisz do kreowania menu i dań pod specjalne okazje/wydarzenia?
Zazwyczaj sprawdzam tematykę wydarzenia i odbywam „podróż” z zamkniętymi oczami do danego miejsca wyobrażając sobie co bym jadł. Analizuję zestawienie smaków, następnie robię próby i układam menu na przykład takie jak na Restaurant Week.
Sprawdź >>> https://restaurantweek.pl/
Czy jest jakieś danie/składnik, za którym nie przepadasz lub czego nigdy nie zjesz?
Nie przepadam za podrobami...
Bez jakiego kuchennego akcesorium nie możesz się obejść?
Ostrego noża
TOP danie i napój na lato to…
Gazpacho z buraków i Ajran
Zobacz też: restauracja FoodCartel
Komentarze