Neo(n) Bistro to wyjątkowy koncept, łączący najwyższej klasy fine dining z zapierającym dech w piersiach widokiem. Wszystko za sprawą Nocnego Marketu oraz Festiwali Restaurant Week i Fine Dining Week, którzy wspólnie zorganizowali serię unikalnych kolacji, przygotowanych przez wiodących polskich Chefów.

W każdy kolejny weekend, aż do 26 września, trzynastu cenionych szefów kuchni przygotowuje łącznie 26 specjalnych menu degustacyjnych. Odwiedziliśmy jedną z takich kolacji, aby zobaczyć jak wygląda to wyjątkowe wydarzenie "od kuchni".

Kolacja na wysokim poziomie

Tym razem wyjątkowe, 5-daniowe menu w dwóch wersjach, mięsnej i wegetariańskiej, przygotował Szef Ernest Jagodziński- ceniony autorytet w branży, trener i edukator. Jak sam wspominał, jest miłośnikiem słodko-gorzkich smaków oraz kuchni azjatyckiej. Wszystko to pokazał na talerzach, serwując prawdziwą fuzję smaków, zapachów i tekstur. Szef nie tylko ułożył menu i przewodził 3-osobowym zespołem kucharzy, ale także osobiście prezentował gościom każde kolejne danie, omawiając poszczególne składniki i technikę przygotowania. Dzięki temu doznania smakowe stawały się jeszcze wyraźniejsze, a wszystkie niuanse łatwiejsze do wyczucia.

W menu pojawiły się wspaniałe połączenia smakowe, w wersji mięsnej i wegetariańskiej. Mieliśmy okazję spróbować między innymi tuńczyka z gorzką cytryną i sałatką wakame oraz wegańskiego odpowiednika tego dania, przyrządzonego z... arbuza! Choć brzmi to nietypowo, zarówno konsystencja, jak i smak arbuzowej alternatywy do złudzenia przypominały dobrze przyrządzoną rybę.

Dalej było jeszcze pyszniej i pojawiały się kolejno gęsia wątróbka z grzybami i owocami leśnymi, żeberko wołowe z kalarepą i kurkami, czy dorsz z chorizo. Wszystko zamknął wspaniały deser, w postaci efektownej kuli z musu czekoladowego, z kokosowym biszkoptem i cytrusowym nadzieniem, podanej na chrupiącym ciastku sezamowym. 

Do każdego z podanych dań, specjaliści od wine pairingu przygotowali równie wyjątkowe wina, a obecny na miejscu sommelier obłędnie opowiadał o nich gościom. Taka idealnie dopasowana lampka wina jeszcze bardziej wyostrzała kubki smakowe, pozwalając w pełni wyeksponować oryginalne połączenia smaków i aromatów.

Światła i dźwięki miasta... i nie tylko!

Doznania smakowe łączyły się z wrażeniami wizualnymi i dźwiękowymi. Widok z dachu parkingu hotelu Novotel sam w sobie zapiera dech w piersiach, ale oprócz świateł nocnej Warszawy, klimatu dopełniały też kolorowe neony. Z kolei dźwięki tętniącego życiem miasta przeplatały się z muzyką na żywo, serwowaną przez DJ'a.

Neo(n), który świeci przykładem

Co więcej, podczas kolacji zadbano nie tylko o nasze podniebienia, ale i o planetę. Neo(n) Bistro jest bowiem pierwszą w Polsce restauracją w 100% pozostającą w duchu filozofii zero waste #SzanujJedzenie. Dzięki możliwości wcześniejszego wyboru menu oraz zaplanowaniu liczby osób, przy dokonywaniu rezerwacji online, kucharze mogą precyzyjnie wyliczyć ilość porcji, więc marnowana żywność zostaje ograniczona do zera.

Wizyta w Neo(n) Bistro na długo pozostanie Nam w pamięci, a jeśli Wy też chcecie zdobyć takie wspomnienia, wybierzcie się na kolejną kolację już w najbliższy weekend! Rezerwacje trwają w aplikacji http://app.rclb.pl i na stronie http://restaurantclub.pl