Według badań rynku, średnio co trzeci Polak wybiera dania azjatyckie jako ulubiony typ kuchni*. Choć na pierwszym miejscu niezmiennie plasują się dania kuchni polskiej, wśród kulinarnych patriotów nie brakuje również tych, którzy chcą spróbować czegoś oryginalnego z innych zakątków świata. Restauracje orientalne otwiera w naszym kraju coraz więcej rdzennych mieszkańców Azji. Dzięki temu przenoszą do Polski smaki, które poznali w swoich domach i które postanowili wyeksportować do Polski, by podzielić się pasją, kulturą Dalekiego Wschodu oraz urozmaicić kulinarną mapę rynku restauracyjnego.

“Obserwując upodobania naszych Gości zauważamy, że największą popularnością cieszą się dania, które bazują na krewetkach w różnej postaci, a także wołowinie i kurczaku. Coraz częściej zamawiane są także wersje wegetariańskie np. z tofu w roli głównej.  Wśród kultowych potraw, które wybierają Goście znajdują się m.in. Pad-Thai oraz Curry i co nas cieszy - chętnie eksperymentują, by spróbować czegoś z pozycji naszego menu, czego nigdy wcześniej nie jedli np. Ca Kho To, lub Bun Cha.” - mówi Linh Ziółkowska, manager restauracji wietnamsko-tajskiej “Wi-Taj”.

fot. agencja kreatywna Od kuchni

Dania tajskie słyną z połączenia pięciu smaków: słodkiego, kwaśnego, słonego, gorzkiego oraz umami. To właśnie ten piąty składnik dopełnia swoją wyjątkowością każde danie, które dopieszcza smakiem i pozostawia niezapomniane doznania kulinarne. Kuchnię tę cechuje charakterystyczny smak i świeżość. I choć może kojarzyć się z pikantnością, posiada szeroki wachlarz stopnia ostrości, zarówno dla fanów łagodnych dań jak i tych podkręconych papryczką chilli.

“W naszej restauracji nie serwujemy tylko dań. Oferujemy gościnną atmosferę oraz garść wiedzy. Często osoby odwiedzające nas chcą poznać historię dania, a także dowiedzieć się czym jest tajemnicze hasło umami. Otóż określa ono jeden z pięciu podstawowych smaków odczuwanych przez człowieka. Aby przybliżyć jego charakterystykę możemy go opisać jako “mięsny” lub np. “rosołowy”, który pozostawia na języku wrażenie tłustości, a do tego dopełnia i balansuje smak oraz zapach potrawy.” - dodaje Hong Nguyen, właścicielka restauracji “Wi-Taj”.

Restauracja “Wi-Taj” istnieje na kulinarnej mapie Warszawy od pięciu lat. Menu zawiera pozycje inspirowane kuchnią wietnamsko-tajską, a przepisy odwzorowywane są przez kucharzy na bazie książek kucharskich przekazywanych w rodzinie z pokolenia na pokolenie.
Jeśli jeszcze nie masz doświadczenia z kuchnią azjatycką, może to dobry moment, aby spróbować czegoś nowego? Sprawdź gdzie w twoim mieście skosztujesz kuchni orientu.

*Źródło: Rynek HoReCa w Polsce 2020, PMR