Wprawdzie kalendarzowe lato już się z nami żegna, jednak jego resztki wciąż czuć w powietrzu. Warto spędzić je w przyjemnej atmosferze wśród oryginalnych smaków, korzystając z promieni słońca w ogródku piekarni Chaud Pain tuż przy Krakowskim Przedmieściu.
Prawdziwy, francuski, chrupiący croissant nasycony masłem to idealny towarzysz porannej kawy. Wypieki rodem z Francji w polskim wydaniu są dostępne w piekarni Chaud Pain w budynku Hotelu Europejskiego w Warszawie. Piekarnia istnieje na rynku od grudnia ubiegłego roku, a następnie poszerzyła swoją działalność również o ogródek przy ulicy Ossolińskich, który jest idealnym miejscem na celebrowanie chwil w gronie przyjaciół. To także świetna przestrzeń na spotkania biznesowe w formie lunchu.
„Chaud Pain dotychczas znane było mieszkańcom Warszawy z rzemieślniczego pieczywa, słodkich wypieków oraz części delikatesowej z międzynarodowymi produktami na wynos. Teraz, wraz z rozwojem naszej firmy, przygotowaliśmy dla naszych Gości nowe menu, które pozwala na celebrowanie wspólnych chwil już w formie stacjonarnej.” - mówi Antoine Azaïs, dyrektor grupy Project Warszawa.
Chaud Pain (czyt. “szo pę”) z jęz. fr. oznacza gorący chleb. To piekarnia, która przede wszystkim stawia na jakość pieczywa. Przepisy, z których powstają produkty sięgają sprawdzonych receptur z rzemieślniczym sznytem. Za kompozycję oferty odpowiada szef piekarni Paweł Albert, który dobiera wyselekcjonowane zboża zarówno z polskich upraw, jak i sprowadza je z Francji.
“W naszej nowej ofercie znajdą się oryginalne kompozycje z francuskimi croissantami w roli głównej, które podawane są w formie wytrawnej (np. z jajecznicą, bekonem, lub kozim serem). Miłośnicy focacci odkryją ją na nowo w wersji z hummusem i burakiem, lub karczochami i włoskimi szynkami. Dodatkowo serwujemy tapasy złożone m.in. z marynowanych oliwek, oryginalnych wędlin i serów. A to wszystko w towarzystwie wypiekanego na miejscu autorskiego pieczywa rzemieślniczego. W Chaud Pain prym nadal wiedzie jednak słodka strona wypieków oraz ciast, które idealnie komponuje się z poranną kawą lub jest świetnym zwieńczeniem posiłku.” - mówi Paweł Albert, szef piekarni Chaud Pain.
W ofercie Chaud Pain znajdziemy m.in. różne rodzaje rzemieślniczego pieczywa jasnego oraz ciemnego, bagietki, słodki brioche z miodem i palonymi migdałami, drożdżówki, chałki oraz croissanty wypiekane na bazie przepisów rodem z Francji. Dodatkowo dla tych, którzy wybierają lunch na mieście, dostępne są różne warianty kanapek na bazie wypiekanego na miejscu pieczywa oraz autorskie sałatki. W części delikatesowej inspirowanej smakami świata znajdziemy m.in. kawior, konserwowe owoce morza, hiszpańskie szynki i francuskie sery. Piekarnia Chaud Pain należy do grupy Project Warszawa, pod którego parasolem znajdują się również restauracje Epoka oraz Bez Tytułu.
Komentarze