O jesiennych smakach, swoim ulubionym akcesorium kuchennym oraz o tym, jak podchodzi do kreowania menu na wyjątkowe okazje specjalnie dla redakcji Mapy Smaku opowiada chef Mariusz Wróbel z restauracji Gruby Josek.
Co inspiruje Cię w kuchni?
Człowiek uczy się całe życie i staram się czerpać inspiracje ze wszystkich stron. Nieustannie próbuję nowych dań i połączeń smakowych, a także technik gotowania. Dzięki temu potrafię zaskoczyć nowymi interpretacjami znanych dań np. mojej ukochanej i znanej od dzieciństwa kuchni polskiej.
Ulubione danie dzieciństwa to…
Racuchy z jabłkiem i ryż na mleku z cynamonem przyrządzany przez babcie, czy wielkie baby wypiekane w piecach kaflowych z jagodami prosto z lasu. Mniam....
Jakie jest Twoje comfort food?
Uwielbiam dzielić się jedzeniem z najbliższymi. Podczas spotkań często podaję faszerowaną kaczkę z pieczonymi jabłkami, pomarańczami oraz świeżym majerankiem. Bardzo cenię sobie spotkania świąteczne i magię świąt… Spotykamy się wtedy całą rodziną przy wspólnym stole- biesiadujemy, rozmawiamy, spędzamy czas razem.
Jak podchodzisz do kreowania menu i dań pod specjalne okazje/wydarzenia?
Oczywiście sezonowość...każda pora roku to pełny wachlarz możliwości. Staram się utrzymywać tradycje kuchni polskiej, ale nie pozostaję obojętny na ciekawostki i nowe podejście do obróbki produktów.
Czy jest jakieś danie/składnik, za którym nie przepadasz lub czego nigdy nie zjesz?
Wychodzę z założenia, że dobrze przygotowane danie potrafi przekonać każdego i obronić się.
Bez jakiego kuchennego akcesorium nie możesz się obejść?
Możecie zabrać mi wszystko i zostawić mój nóż, a ja wykroje coś ciekawego...
TOP danie i napój na jesień to…
Zapraszam na Pajdę Joska z szarpaną wieprzowiną i piklowaną czerwoną kapustą, kiszonym ogórkiem z Hajnówki i pieruńskim sosem. Doskonałą parą będzie rzemieślnicze piwo- Janusz Moczywąs. Jesień staje się piękna i kolorowa.
Komentarze