O zamiłowaniu do odkrywania egzotycznych smaków, swojej wersji comfort food oraz o daniach, których bałby się spróbować specjalnie dla redakcji Mapy Smaku opowiada chef Radosław Spirydowicz z katowickiej restauracji Ważne Miejsce.
Co inspiruje Cię w kuchni?
Moją największą inspiracją w kuchni są podróże i nowe smaki jakie wiążą się z odkrywaniem nowych miejsc. Uwielbiam wszystko co nowe, a każde doznanie kulinarne odciska na mnie jakiś ślad i pomaga w codziennej pracy.
Ulubione danie dzieciństwa to…
Chyba nie mam jakiegoś konkretnego wspomnienia związanego z potrawami z dzieciństwa. Chociaż może pierog! Tak, pierogi! Od zawsze i w każdych ilościach.
Jakie jest Twoje comfort food?
Myślę, że na ten temat połowicznie odpowiedziałem w poprzednim pytaniu. Kocham wszystkie mączne historie. Od kopytek, klusek, pyz, poprzez pierogi, parowańce, kartacze, na won-tonach i dim-sumach kończąc. To potrawy od których ciepło na serduszku robi się na samą myśl o nich.
Jak podchodzisz do kreowania menu i dań pod specjalne okazje/wydarzenia?
Kreując, czy też wymyślając nowe danie pod różnego rodzaju wydarzenia trzeba mieć na uwadze obecną sytuacje na świecie. Brzmi to może trochę poważnie, ale w czasach gdzie podróżowanie po świecie stało się mocno ograniczone, to my kucharze zabieramy ludzi na nieznane wody kulinarnych odkryć. Takim przykładem może być festiwal Restaurant Week, w którym zawsze staram się przemycić jakieś elementy z różnych stron świata. A, że jestem wielkim fanem kuchni azjatyckiej, to w dużej mierze ona gra główne skrzypce.
Czy jest jakieś danie/składnik, za którym nie przepadasz lub czego nigdy nie zjesz?
Wyzwania kulinarne z reguły nie stanowią dla mnie problemu i staram się zjadać wszystko co nowe i interesujące, ale myślę, że balut byłby takim daniem z którym mógłbym przegrać. Jest to azjatycki przysmak, a mianowicie ugotowane kacze jajo w pełni rozwiniętym kaczym zarodkiem w środku. Zjada się to razem z kośćmi i dziobem. Mniam
Bez jakiego kuchennego akcesorium nie możesz się obejść?
Odpowiedz na to pytanie jest dość banalna, bo chyba każdy kucharz myśli podobnie. W kuchni kluczową rolę odgrywają noże. Bez tego żadna praca nie posuwa się do przodu, a dobry zestaw krojąco-szatkujący to must have wszystkich parających się tym pięknym zawodem.
TOP danie i napój na jesień to…
Przed nami jesień, więc warto przenieść się do ciepłych krajów. Polecam rozgrzewającą tajską zupę Tom-Yum ze świeża kolendrą, aromatycznymi grzybami shitake i liśćmi kafiru. Do picia natomiast meksykańska lemoniada Chia Fresca. To wspaniałe połączenie soku z limonki, nasion szałwii hiszpańskiej i wody kokosowej. Odrobina egzotyki zawsze poprawia humor.
Komentarze