O sezonowych produktach, swoim comfort food oraz ulubionym daniu z dzieciństwa specjalnie dla redakcji Mapy Smaku opowiada chef Damian Mirut z restauracji Kulturalna.

Co inspiruje Cię w kuchni?
Sezonowość, lubię wykorzystywać sezonowe produkty, czerpać z nich to, co najlepsze. Szczególnie lubię porę wiosenną, świeżość produktów i ich wyczuwalny, wiosenny smak słońca po zimie.

Ulubione danie dzieciństwa to...
Moje ulubione danie z dzieciństwa, to domowe zapiekanki, które robiła dla nas moja mama.

Jakie jest Twoje comfort food?
Zdecydowanie szarlotka z lodami.

Jak podchodzisz do kreowania menu i dań pod specjalne okazje/wydarzenia?
Szukam inspiracji, połączeń smakowych, które chciałbym żeby goście docenili i czuli przyjemność ze smakowania tych potraw. Tak samo podszedłem do tworzenia menu na Restaurant Week.

Czy jest jakieś danie/składnik, za którym nie przepadasz lub czego nigdy nie zjesz?
Nie przepadam za smakiem kminu rzymskiego.

Bez jakiego kuchennego akcesorium nie możesz się obejść?
Ciężko byłoby mi obejść się w kuchni bez „tongów” (szczypców).

TOP danie i napój na jesień to:
Danie: strogonow/gulasz,
Napój: „herbata grzaniec” z goździkami, imbirem i oczywiście miodem.