O pasji do łączenia tradycji z innowacyjnością, niechęci do fast foodów oraz swoich ulubionych akcesoriach kuchennych specjalnie dla redakcji Mapy Smaku opowiada chef Nishant Sharma z restauracji Mandala Mokotów.

Co Cię najbardziej inspiruje?
Moja matka

Ulubionym daniem dzieciństwa jest…
Momos (Nepalska Pierogarnia Nadziewana Warzywami lub Mięsem)

Jakie jest Twoje „comfort food”?
Tradycyjne nepalskie jedzenie gotowane przez moją mamę

Jak podchodzisz do tworzenia menu i dań na specjalne okazje/wydarzenia?
Za każdym razem, kiedy tworzę nowe menu na tydzień restauracji, zawsze biorę pod uwagę temat i staram się go obejść. Tworząc coś nowego zawsze staram się łączyć nowoczesne podejście z tradycyjnym

Czy jest jakieś danie/składnik, którego nie lubisz lub nigdy nie zjesz?
W zawodzie szefa kuchni musimy być otwarci na wszelkiego rodzaju składniki i potrawy, a jest tyle do nauczenia się. Osobiście nie jestem wielkim fanem fast foodów.

Bez jakich akcesoriów kuchennych nie możesz żyć?
Jako szef kuchni potrzebuję wszystkiego z kuchni. Ale jeśli muszę zdecydować to najbardziej lubię noże o różnych kształtach, ponieważ uwielbiam ciąć i siekać i zawsze wprowadzać innowacje w różnych kształtach i rozmiarach

TOP danie i napój na jesień to ...
Zupa dyniowa i Kaddu ki sabzi