O niezbędnych akcesoriach kuchennych, swoich smakach dzieciństwa i idealnej potrawie na jesień specjalnie dla redakcji Mapy Smaku opowiada chef Carmine Carotenuto z restauracji Gioia.

Co inspiruje Cię w kuchni?
W kuchni inspiruje mnie poczucie harmonii. Staram się, aby każdy przygotowany posiłek miał spójne smaki i kolory.

Ulubione danie dzieciństwa to…
Ulubiony posiłek z dzieciństwa to makaron z owocami morza.

Jak podchodzisz do kreowania menu i dań pod specjalne okazje/wydarzenia?
Przygotowując menu biorę pod uwagę, jakie są potrzeby klientów i co najczęściej zamawiają. Staram się dostosować do lokalnego rynku i jego oczekiwań.

Czy jest jakieś danie/składnik, za którym nie przepadasz lub czego nigdy nie zjesz?
Nie lubię dodawać do potraw peperoncino, bo niweluje wszystkie inne smak.

Bez jakiego kuchennego akcesorium nie możesz się obejść?
W kuchni nie poradziłbym sobie bez noży.

TOP danie i napój na jesień to…
Idealna potrawa na jesień to dobrze wysmażony befsztyk do którego idealnie pasuje butelka wina Taurasi Casa Vinicola Antonio Caggiano 2015/2016.