O tym, jak przygotowuje menu na specjalne okazje, gdzie szuka inspiracji oraz czym dla niego jest comfort food specjalnie dla redakcji Mapy Smaku opowiada Dominik Solnica z restauracji Sushi Bar Plac Unii 1.

Co inspiruje Cię w kuchni?
W kuchni inspirują mnie przede wszystkim ludzie dla których gotuję oraz inni szefowie kuchni z całego świata specjalizujący się w kuchniach swojego regionu.

Ulubione danie dzieciństwa to…
Kopytka z sosem z suszonych grzybów.

Jakie jest Twoje comfort food?
Wszelkiego rodzaju tosty, od wytrawnych po słodkie.

Jak podchodzisz do kreowania menu i dań pod specjalne okazje/wydarzenia?
W kreowaniu menu i dań na specjalnie okazje chętnie wykorzystuję aktualne sezonowe produkty, staram się również łączyć kuchnie z całego świata, żeby danie było nie tylko smaczne ale też nieoczywiste dla mojego odbiorcy.

Czy jest jakieś danie/składnik, za którym nie przepadasz lub czego nigdy nie zjesz?
Tak, zdecydowanie jest to wątróbka drobiowa.

Bez jakiego kuchennego akcesorium nie możesz się obejść?
Kamień wodny do ostrzenia noży.
 

TOP danie i napój na jesień to…
Jeśli chodzi o danie to pierwsze które przyszło mi na myśl to krem z dyni z mlekiem kokosowym, masłem orzechowym i popcornem lub chowder kukurydziany z boczkiem. Jeśli chodzi o napój to gorąca czekolada z chilli i cynamonem.