Warszawa | Himalayan Yeti

Nie bez powodu Warszawa uchodzi na kulinarny raj dla wegan. Znaleźć tu można najlepsze restauracje z roślinnym menu w ofercie. Jeśli więc chcesz przyłączyć się do akcji #veganuary, koniecznie pomyśl nad zamówieniem posiłku z Himalayan Yeti. Absolutnym hitem festiwalowego menu jest zielone tajskie curry z warzywami i ryżem basmati. Kolejną mocną pozycją w menu tego miejsca jest Thukpa wege, czyli tradycyjna zupa nepalska z warzywami i makaronem.

Wrocław | Hala Bistro Monko

Chociaż w Hali Bistro Monko serwowane są także dania z mięsem, to zielona część menu z pewnością zachwyci każdego #vegelovera. Zwłaszcza, gdy szuka porządnego zestawu lunchowego! Bagietka z jackfruitem w korzenno-kawowym sosie z kolorowym coleslawem, piklami i własnym sojowym majonezem brzmi jak dobry początek dnia. Warto też skusić się na hummus w słoiku z suszonymi pomidorami, rukolą, sosem sezamowym i zatharem z dodatkiem kawy monko. Czego chcieć więcej na dobry początek dnia?

Łódź | Las Tablas Tapas Bar

Las Tablas Tapas Bar to idealne miejsce dla fanów meksykańskiej kuchni w wersji wege. W menu znajdziemy domowej roboty tacos ze smażonym batatem w tymianku, szczypiorkiem z sosem z migdałów, pomidorów i chilli. Kolejnym ciekawym wyborem jest również krem z kukurydzy podawany z popcornem i natką pietruszki. Jeśli pikantne i nietuzinkowe smaki to coś, co uwielbiacie, koniecznie złóżcie zamówienie z restauracji przy Piotrkowskiej 89!

Poznań | Szarlotta

Są tutaj fani tradycyjnej polskiej kuchni w wydaniu #wege? Jeśli odpowiedź brzmi “tak”, to koniecznie sprawdźcie poznańską Szarlottę. Z restauracji zlokalizowanej przy ul. Świętosławskiej 12 zamówicie m.in. kopytka z batatów z marchewką, sosem pomarańczowo-orzechowym, rukolą i groszkiem cukrowym. Danie główne to zielone pierogi własnego wyrobu ze szpinakiem i ricottą. Zielony zawrót głowy gwarantowany!

Dostajesz więcej niż wydajesz!

Tegoroczna edycja Delivery Week obfituje w mnóstwo prezentów od Przyjaciół Festiwalu. Do współpracy zaproszeni zostali festiwalowi Partnerzy i Ambasadorzy, którzy od lat promują niezależną, rodzimą scenę restauracyjną. Wsparcie dla restauracji przekazała w tej edycji marka Coca-Cola. Do zamówienia realizowanego w ramach Delivery Week, każdy Gość otrzyma w prezencie puszkę 0,33l Coca-Coli Zero, wraz z potwierdzeniem rezerwacji unikalnego e-booka “Najlepsze PRZEPISY najlepszych RESTAURACJI” oraz -10 zł na regularny Festiwal Restaurant Week. To nie wszystko! Na wszystkich, którzy dokonają płatności Blikiem czeka 10 zł rabatu.

Wszyscy Goście otrzymają dodatkowo kod od innogyGO (zamówienia warszawskie) uprawniający do 15 minutowego przejazdu BMW i3 i odebrania swojego zamówienia oraz mnóstwo prezentów od Przyjaciół Festiwalu. Rezerwacje: https://deliveryweek.pl/

Festiwalowe miasta i regiony: Warszawa, Wrocław, Kraków, Łódź, Poznań, Lublin, Rzeszów, Szczecin, Śląsk

Termin Festiwalu: 17 listopada do odwołania