Marnujemy coraz więcej żywności - jej nadmiar coraz częściej ląduje w śmietniku - skala z roku na rok jest bardziej znacząca. Jednocześnie z raportów ONZ z 2017 wynika, że 821 milionów ludzi na świecie jest niedożywionych i niestety liczba ta będzie rosła. W XXI wieku ludzie nadal umierają z głodu, mimo że obecny poziom produkcji żywności wystarczyłby na wykarmienie wszystkich osób na ziemi. Tyle, że olbrzymia jej część po prostu się marnuje. W obliczu tych dramatycznych danych, konieczne są działania systemowe zarówno na poziomie legislacyjnym jak i zmiany świadomości konsumentów. Ważne jest, aby każdy z nas poczuł się odpowiedzialny za obecny stan rzeczy i zmienił swoje nawyki.  Organizatorzy Restaurant Week przygotowali dziesięć prostych wytycznych, które warto zastosować w codziennym życiu, aby zmniejszyć ilość marnowanego jedzenia. Oto one:

  1. Rób dokładną listę zakupów – wydasz i zmarnujesz mniej. Warto także kupować częściej
    i to, czego naprawdę potrzebujesz
  2. Utrzymuj porządek w lodówce – produkty z krótszą datą ważności postaw bliżej, te z dłuższą - dalej. Szczególnie istotne jest to w przypadku produktów o krótkim terminie przydatności
  3. Nie wyrzucaj owoców i warzyw, które lekko zwiędły - jak radzi ambasadorka akcji #SzanujJedzenie -  Lara Gessler, zmiksuj je na  pyszny i zdrowy koktajl. Z warzyw możesz ugotować też pyszny bulion
  4. Nie wyrzucaj pieczywa – lepiej je zetrzyj na bułkę tartą – przyda się do przygotowania wielu potraw – zachęca Gaja Kuroń. Ze starego i twardego chleba można zrobić też grzanki i dodać je choćby do zupy
  5. Zamrażaj lub susz jedzenie, które ci zostało – możesz z niego przyrządzić potem kreatywne i pyszne danie, na które przepis znajdziesz na blogach i w serwisach kulinarnych
  6. Planuj posiłki i gotuj odpowiednie porcje – oszczędzasz jedzenie i pieniądze
  7. Przechowuj jedzenie w pojemnikach - dzięki temu dłużej pozostają świeże
  8. Przekaż jedzenie potrzebującym – znajdź jadłodzielnię lub fundację, która zajmuje się redystrybucją posiłków – zrobisz dobry uczynek
  9. Zamawiaj na wynos z najlepszych restauracji - porcje dostosowuj do liczby domowników lub dopytaj restauracji, które z potraw nadadzą się do odgrzewania lub wykorzystania w innej formie podania. Idź śladem babci i mamy - one wiedzą, że bigos, leczo i inne jednogarnkowe potrawy mogą być pysznym kulinarnym eksperymentem na dwa dni.