O procesie komponowania menu, ulubionych akcesoriach kuchennych i smakach dzieciństwa specjalnie dla specjalnie dla redakcji Mapy Smaku opowiada chef kuchni Łukasz Zawadzki z sieci restauracji ORZO people-music-nature.
Co inspiruje Cię w kuchni?
W kuchni inspiruje mnie wszystko! Dosłownie wszystko co nas otacza. Przyroda, sztuka, kultura oraz ludzie z którymi się codziennie spotykam. Oni również są moją inspiracją.
Ulubione danie dzieciństwa to…
Pomidorowa!
Jakie jest Twoje comfort food?
Na pewno kotlet schabowy z ziemniakami z koperkiem i zsiadłe mleko. Tego nigdy nie odmówię. Kojarzy mi się również z dzieciństwem i czasem beztroski.
Jak podchodzisz do kreowania menu i dań pod specjalne okazje/wydarzenia?
Uwielbiam kreować i wymyślać nowe dania, wiąże się to z milionami prób i testów. Lecz efekt końcowy jest zawsze pozytywny. Wydarzenia typu Restaurant Week pozwalają na rozwinięcie skrzydeł i szukaniu najbardziej zaskakujących rozwiązań i nietypowych kombinacji! To świetna okazja by wznieść się na wyżyny kreatywności!
Sprawdź >>> https://restaurantweek.pl
Czy jest jakieś danie/składnik, za którym nie przepadasz lub czego nigdy nie zjesz?
Nie ma takiego.
Bez jakiego kuchennego akcesorium nie możesz się obejść?
Zdecydowanie komplet noży.
TOP danie i napój na jesień to…
Szyjki rakowe z fordem ze skorupiaków, niepowtarzalny smak na jesienne wieczory.
Komentarze