O procesie komponowania menu, ulubionych akcesoriach kuchennych i smakach dzieciństwa specjalnie dla specjalnie dla redakcji Mapy Smaku opowiada chef kuchni Łukasz Zawadzki z sieci restauracji ORZO people-music-nature.

Co inspiruje Cię w kuchni? 

W kuchni inspiruje mnie wszystko! Dosłownie wszystko co nas otacza. Przyroda, sztuka, kultura oraz ludzie z którymi się codziennie spotykam. Oni również są moją inspiracją. 

Ulubione danie dzieciństwa to… 

Pomidorowa!

Jakie jest Twoje comfort food?

Na pewno kotlet schabowy z ziemniakami z koperkiem i zsiadłe mleko. Tego nigdy nie odmówię. Kojarzy mi się również z dzieciństwem i czasem beztroski.

Jak podchodzisz do kreowania menu i dań pod specjalne okazje/wydarzenia?

Uwielbiam kreować i wymyślać nowe dania, wiąże  się to z milionami prób i testów. Lecz efekt końcowy jest zawsze pozytywny. Wydarzenia typu Restaurant Week pozwalają na rozwinięcie skrzydeł i szukaniu najbardziej zaskakujących rozwiązań i nietypowych kombinacji! To świetna okazja by wznieść się na wyżyny kreatywności!

Sprawdź >>> https://restaurantweek.pl

Czy jest jakieś danie/składnik, za którym nie przepadasz lub czego nigdy nie zjesz?

Nie ma takiego.

Bez jakiego kuchennego akcesorium nie możesz się obejść?

Zdecydowanie komplet noży.

TOP danie i napój na jesień to…

Szyjki rakowe z fordem ze skorupiaków, niepowtarzalny smak na jesienne wieczory.